Przeprowadzenie określonego procesu wymaga dużej wiedzy. Aby uzyskać zadowalający efekt końcowy, często należy bowiem zadbać o kilka czynników jednocześnie. W przypadku przemysłu spożywczego, takiego jak np. produkcja soków, czy napojów alkoholowych, dużą rolę odgrywa zastosowanie substancji, które wpływają na poprawę jakości produktów. Jakie znaczenie mają w tej kwestii roztwory koloidalne? I czym one w ogóle są? Na te i inne pytania odpowiadamy w naszym artykule.
Roztwory koloidalne, czyli tzw. koloidy to substancje, w których cząsteczki substancji rozproszonej przyjmują rozmiar od 1 do 500 nm (tzw. rozdrobnienie koloidalne). Inaczej mówiąc jest to układ dwufazowy złożony z ośrodka rozpraszającego i substancji rozproszonej.
Co ważne, wyróżniamy dwie grupy koloidów:
Zjawiskiem charakterystycznym dla roztworów koloidalnych jest tzw. efekt Tyndalla, który nie tylko pięknie się prezentuje, ale ma także praktyczne zastosowanie. Efekt ten wykorzystywany jest m.in. do określania stężeń zawiesin (nefelometria), do określania ruchów cząstek koloidalnych, a także do wyznaczania mas cząsteczkowych koloidów.
Warto także pamiętać, że roztwory koloidalne:
Roztwory koloidalne są wykorzystywane również w przemyśle spożywczym np. do tworzenia soków (szczególnie przecierowych, typu nektar), a także napojów alkoholowych (np. mętne wina). W czasie ich produkcji niejednokrotnie zachodzi konieczność poprawy ich konsystencji m.in. poprzez zwiększenie lepkości ośrodka, a także przez wykorzystanie związków koloidalnych występujących w surowcu.
Jest to możliwe m.in. dzięki: