Owoce kryją w sobie wiele cennych składników i niesamowity smak. Aby jednak możliwe było wykorzystanie ich potencjału na dużą skalę, konieczne jest ich odpowiednie przetworzenie. W tym właśnie celu stworzono proces przygotowywania koncentratów owocowych. Czym się one charakteryzują? I gdzie znalazły swoje zastosowanie? Temat ten omawiamy w naszym artykule.
Wysokiej jakości koncentraty owocowe powstają na bazie starannie wyselekcjonowanych, świeżych owoców. Celem jest bowiem zamknięcie w opakowaniu pełni smaku i maksymalnej ilości składników odżywczych. Aby było to możliwe, owoce przetwarzane są przy pomocy najnowszych technologii. Dzięki temu jakość końcowa jest bardzo wysoka, a cenne składniki odżywcze pozostają zachowane. Gotowy koncentrat owocowy ma wyrazisty smak, naturalną konsystencję i szerokie zastosowanie.
Nasze koncentraty są produkowane w 100% z owoców, bez dodatkowych substancji. Co ważne zawierają korzystne związki roślinne takie jak np. karotenoidy, antocyjany oraz flawonoidy.
Aby wydobyć smak i wszystkie najważniejsze substancje zawarte w owocach, opracowany został skomplikowany proces ich przetwarzania. Opiera się on na wykorzystaniu nowoczesnych maszyn, które rozrabiają owoce i usuwają zbędną ilość wody. To sprawia, że koncentrat ma mniejszą objętość, ale większą wartość smakową.
Wysokiej jakości koncentraty owocowe mają zastosowanie w branży spożywczej. Są wykorzystywane m.in. do tworzenia przetworów owocowych, czyli produktów, które trafiają na nasze półki i mają zastosowanie w cukiernictwie. Na ich bazie tworzone są m.in. soki owocowe, nadzienia owocowe, powidła, dżemy, czy marmolada. Koncentraty nadają takim produktom owocowy smak i piękny, świeży zapach.