Produkcja spożywcza wymaga zastosowania substancji, które ułatwiają przetwórstwo oraz umożliwiają dłuższe przechowywanie poszczególnych produktów. Od nich zależy gęstość, konsystencja i smak. Dzięki rozwojowi technologii możemy wykorzystywać do tego enzymy pochodzenia roślinnego, które są bezpieczne i naturalne.
Enzymy to cząstki przyśpieszające zachodzenie niektórych procesów chemicznych. Występują we wszystkich organizmach, a preparaty enzymatyczne są ważnym elementem przetwórstwa żywności. Są one chętnie używane, gdyż nie wymagają przygotowywania specjalnych warunków. Dzięki zaopatrywaniu się w enzymy u sprawdzonych dostawców i producentów zapewniamy możliwość wytwarzania zdrowych i pożywnych soków, napojów i innych artykułów żywnościowych.
Zazwyczaj spożywając ulubione produkty, nie zastanawiamy się za bardzo, dlaczego coś jest słodkie, słone, gorzkie, dlaczego budyń robi się gęsty podczas gotowania, a galaretka zachowuje swoją formę przez kilka dni. Dzieje się tak, gdyż do ich produkcji użyto specjalnych enzymów, które pomogły uzyskać efekt, jakiego oczekiwał ich producent. Jak wiadomo, do jedzenia dodawane są różne substancje np. nadające określony kolor. Enzymy to substancje pomocnicze, które dodawane są w niewielkich ilościach i ulegają rozkładowi podczas produkcji, choć wciąż można znaleźć ich śladowe ilości w wytworzonej żywności. W przemyśle spożywczym amylazy stosuje się bardzo często w piekarnictwie. Na ich aktywność wpływ ma przede wszystkim temperatura. Podczas pieczenia ich aktywność zdecydowanie wzrasta. Podobnie jak ze wzrostem pH, zastosowaniem pierwiastków takich jak cynk czy żelazo i niektórych witamin. Dzięki temu otrzymujemy puszyste ciasta i chleby, które nie wysuszają się zbyt szybko. Tego typu enzymy mogą być produkowane przez grzyby, bakterie, rośliny (jęczmień, ryż) czy trzustkę u zwierząt. Właściwa produkcja umożliwia zastosowanie wysokiej jakości enzymów, które spełnią swoją funkcję bez wpływania na jakość produktu. Najpierw należy go wyselekcjonować, dobrać metodę i podłoże oraz zapewnić właściwe warunki do jego hodowania. Ważne jest zastosowanie odpowiedniej odżywki, co jest gwarancją stworzenia stabilnego produktu. Ich stosowanie uregulowane jest specjalnymi procedurami, co sprawia, że są bezpieczne dla użytkownika i konsumenta.
Zanim będzie można zastosować enzym, musi on przejść wiele testów i zostać zatwierdzony za pomocą specjalnych certyfikatów. Jednak, po co się je w ogóle stosuje? Przede wszystkim, aby doprowadzić do reakcji chemicznej bezpiecznymi dla człowieka metodami i tam, gdzie nie da się ich wywołać innym sposobem. Nie wymagają tworzenia specyficznych warunków, przyczyniają się też do skrócenia całego procesu technologicznego produkcji. Ich zastosowanie eliminuje konieczność używania innych związków podczas przetwórstwa, a co więcej struktura enzymu pozwala na użycie go więcej niż raz, więc jest ekonomicznym rozwiązaniem. Można je stosować, poddając produkt innym procesom chemicznym, co usprawnia produkcję. W przemyśle spożywczym enzymy amylolityczne można wykorzystać do produkcji syropu zbożowego, dekstryn, odzyskania cukru, tworzenia zagęszczaczy sosów, budyni, produkcji cukierków, chałwy, dżemów i marmolad, słodzenia wypieków i piwa.