Fructopol logo

Bentonity do klarowania soków



Produkowanie soków owocowych to złożony proces. Soki poddawane procesom filtracji i klarowania zachowują większość witamin i soli mineralnych, ale pozbawione są pektyn i związków fenolowych.

Czym jest klarowność soków?

Jako firma dostarczająca sprawdzone materiały do produkcji soków i win pomagamy w doborze właściwych środków pomocnych do produkcji klarownych soków. Klarownością nazywamy możliwy do rozpoznania gołym okiem stopień przepuszczalności standaryzowanego światła, które przechodzi przez określoną warstwę danego produktu ciekłego. Dlatego też wśród producentów soków funkcjonują trzy podstawowe rodzaje soków uwzględniające ich konsystencję, a mianowicie:

- Soki przecierowe,

- Soki mętne,

- Soki klarowne.

Produkcja tych ostatnich jest najbardziej złożoną i wymaga zastosowania różnych cyklów produkcyjnych zależnych od gatunku owoców.

Co wpływa na jakość produkowanych soków klarownych?

Na jakość produkowanych soków wpływa wiele czynników, z których najważniejsze jest samo przygotowanie owoców do obróbki. Ważne jest dokładne mycie, posortowanie produktów i rozdrobnienie celem poddania owoców procesom prasowania i filtracji. Aby mógł zaistnieć proces klarowności soki z prasy, muszą być poddane pasteryzacji i enzymowaniu. Jeśli chcemy wzmocnić efekt klarowności soku, bez ryzyka zmętnienia go, powstawania w nim osadów, wynikających z leżakowania soku stosuje się specjalne środki chemiczne, które wpływają na stabilizację białkową w klarowaniu. Enzymy bowiem to nic innego jak wielocząsteczkowe substancje białkowe, które biorą udział w katalizowanej reakcji oczyszczania zmętnienia soku, będące w składzie wszystkich żywych komórek roślinnych, zwierzęcych i mikroorganizmów.

Bentonit spożywczy jest całkowicie bezpieczną substancją, niepowodującą zmian smakowych soku, której działanie oparte jest na absorpcję określonych substancji białkowych, garbników i innych substancji, które wpływają na przejrzystość soków owocowych. Dzięki nim nie tylko zyskujemy sok idealnie klarowny, ale również zabezpieczamy go przed powstawaniem osadów wytwarzających się podczas leżakowania soków.

Dla tych, którzy wahają się użyć bentonitów do produkcji soków, nie chcąc używać chemii do produkcji przetworów domowych, mamy informację, iż bentonit substancja całkowicie naturalna.

Czym jest bentonit i jakie ma zastosowanie w przemyśle spożywczym?

Bentonit w przemyśle spożywczym jest substancją określaną symbolem E558. Jest to bezpieczna substancja określana jako środek pomocniczy pochodzenia naturalnego w produkcji soków i win. Używana jest również jako środek przeciwzbrylający, zagęstnik i nośnik przy barwieniu żywności oraz do produkcji wina. Bentonit to skała osadowa, powstała wskutek przeobrażenia się tufów i tufitów o barwie białej, żółtej, szarej lub brunatnej. Zbudowana jest głównie z potasu, sodu wapnia i aluminium. Dzięki właściwościom absorpcyjnym świetnie nadaje się do klarowania win i soków. Dlatego stosowanie ich jest całkowicie bezpieczne.


Wróć do bloga